A čo tak urobiť školskú desiatu doma?

Autor: Alžbeta Slováková Spáčilová | 5.8.2015 o 8:47 | (upravené 6.8.2015 o 6:53) Karma článku: 11,60 | Prečítané:  7403x

Prevádzkovatelia školských bufetov sa nechali počuť, že vyjdú do ulíc. Ich protestný pochod má byť reakciou na novú vyhlášku o sortimente výrobkov v týchto predajniach.

Nuž, stáva sa to pomaly národnou disciplínou či povinnou jazdou nespokojencov z niektorého profesionálneho košiara, že takto verejne deklarujú svoje rozhorčenie. Iste, majú na to plné právo, garantované aj ústavou. Nepopierateľne. Ale čo ak osobné či skupinové záujmy prevažujú nad tými spoločenskými či dokonca zdravotnými?

Pokusy o reštaurovanie sortimentu v školských bufetoch tu už boli, no viac menej skončili debaklom. Najnovšie prichádza vyhláška, ktorá pomenúva konkrétne výrobky, aké sa na pulte týchto zariadení nemajú vôbec vyskytovať. A to je kameň úrazu. Pretože po novom zakázané sladké napolitánky, čokoládové tyčinky, krémové keksy a nápoje plné cukru sú presne to, čo si deti kupujú najradšej a čo preto tvorí absolútny základ ponuky školských bufetov. Podľa mňa mali prísť v školskom prostredí pokyny vylúčiť podobný tovar ako nevhodný z hľadiska zdravej výživy už dávno.

Svoj podiel viny majú určite aj rodičia. Nemali by namiesto pár eur dať svojmu dieťaťu do školskej tašky skôr poriadnu desiatu? Iste, je to časovo náročnejšia alternatíva, ale garantuje tak mamičke a ockovi lepší prehľad o charaktere stravovania ich školáka. Nechať to na samotné dieťa nie je asi najmúdrejšie. Každý vie, že siahne vždy radšej po maškrte. A často nezdravej.

Kedysi žiadne automaty ani bufety v školách neboli. Každý si doniesol v papierovom alebo plastovom vrecúšku svoj domáci prídel kalórií. Jasné, čas pokročil, treba ísť s dobou. Rodičia sú zaneprázdnení, potrebujú rýchle riešenia, všetko je preto inak. Jediné čo sa nezmenilo, je systém trávenia a riziká poškodzovania mladého organizmu vo vývine.

Preto by som chápala, ak by sa bufety na školách etablovali hlavne preto, aby mali školáci a študenti k dispozícii niekoľko alternatív zdravého stravovania (ovocné a zeleninové šaláty, obložené chlebíky so zdravým obsahom a mliečne výrobky). Žiaľ, pravda je skôr taká, že ide častejšie o napĺňanie podnikateľských ambícií podnikavcov, ktorí stavia na istotu – na sladkosti a kolové nápoje ako okamžitý zdroj energie pre deti a zaručený prameň príjmov pre majiteľa. Navyše, všetko sú to trvanlivé výrobky, ktoré sa nekazia, čo podnikanie výrazne uľahčuje. Vieme však presne odhadnúť, čo to s generáciou dnešných detí a tínedžerov urobí? Koľkí z nich budú o dvadsať rokov riešiť vážny problém so žalúdkom, s cievami či s cukrovkou alebo už o pár rokov s nadváhou či dokonca s obezitou? Nie sú to žiadne katastrofické scenáre, ale realita, na ktorú už roky upozorňujú lekári a odborníci na výživu.

A poznámka na záver. Pod spomínané zdravotné komplikácie či dokonca diagnózy ochorení sa podpisuje určite celkové stravovanie dieťaťa či tínedžera. Ale ak zrátame všetky tie týždne, mesiace a roky, počas ktorých sa mladí pohybujú v školskom prostredí, prispieva k nim nemálo aj to školské bufetové.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Bitie opaskom, fackovanie, šliapanie na chrbát, ponižovanie. To bola realita Československej ľudovej armády.

KOMENTÁRE

A zasa sa musíme báť plotov, čo v nás vyrastú

Na obrazovkách denne vídame tupírovaný preparát pseudospasiteľa.

PLUS

Varenie v stredoveku? Kaviár prasatám, miesto vody víno

Páv chrlil oheň a mäsové guľky vyzerali ako pomaranče.


Už ste čítali?